Namasté

Weet je nog hoe het was voor Corona? Gewoon naar je werk, naar je yogales of ‘s avonds sporten. Leuke dingen doen in het weekend, afspreken met vrienden of familie. Als je een plek binnenkomt, schud je vrienden en familie de hand met een kus of een knuffel. Genieten van een vakantie waar je maar heen wilde! Het was de normaalste zaak van de wereld. Een van de beste dingen van het leven in Spanje is de omgang met Spanjaarden. Voor Spanjaarden draait alles om contact met de mensen om hen heen. Bij bijna elke begroeting hoort een kus en/of een knuffel. Toen onze Spaanse gasten de B&B verlieten, kreeg ik vaak een knuffel en twee kusjes op mijn wang, als blijk van waardering voor het verblijf. Een teken dat ze genoten hebben, een (hart)verwarmend gebaar. Ook als je naar de accountant gaat, is de begroeting met een kus op de wang.

En toen was er Corona, eerst geen knuffel, geen kus, geen handen meer schudden. Houd twee meter of anderhalve meter afstand en ga niet op bezoek bij kwetsbare mensen. Sport niet en ga niet naar een live yogales. Veel dingen mochten niet meer of, zoals hier in Spanje, een complete lockdown waarbij je je huis helemaal niet meer uit mocht. Als we nu gewoon alle maatregelen zouden opvolgen, zouden we het virus onder controle krijgen, dacht ik. En inderdaad de situatie verbeterde, we kregen weer meer vrijheid en uiteindelijk gingen de grenzen open. We mochten weer gasten ontvangen in de B&B. Uiteraard met voorwaarden wat betreft hygiëne en interactie (afstand houden!), Maar het voelde heerlijk! Naar mijn mening heeft iedereen zijn best gedaan om de herwonnen vrijheid veilig te stellen door zich aan de regels te houden. Op het strand waren maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen meer afstand van elkaar hadden. Bij de restaurants hadden ze geïnvesteerd in aparte verpakkingen voor olie en azijn, peper en zout voor de gasten en voor het bestek. De tafels stonden ver uit elkaar, overal lag gel om je handen te ontsmetten. Ook bij de winkels, die allemaal weer open mochten. Het ging dus goed!
Maar helaas laaide het virus weer op en zaten we allemaal in de tweede golf. Overal zag je dat overheden strengere maatregelen gingen nemen om het virus onder controle te krijgen. En zo gingen we richting de feestdagen. Het virus beheerst de wereld nu al 9 maanden en verstoort alles wat deel uitmaakte van ons normale leven. De vaccins zijn sinds een paar weken beschikbaar en we kunnen er zeker van zijn dat we het virus nu kunnen overwinnen. Ik kan niet wachten tot het post-Corona-tijdperk begint!

Langzaam maar zeker komen er verhalen van mensen over wat het voor hen betekent om zo lang nauwelijks te kunnen socializen met vrienden en familie. Of dat je langer dan een half jaar thuis werkt zonder direct contact met je collega’s. Dan blijkt dat al het contact via social media toch niet echt is.
Ook mis ik het normale contact met B&B gasten en mijn yogadames, daar is niets spontaans aan. Je bent je er altijd van bewust dat je afstand moet houden en zeker niemand mag aanraken.

Gesprekken met collega’s via Teams voelen soms alsof je elkaar gewoon persoonlijk spreekt, zeker als het in een kleinere groep is. Ik denk dat dat wel helpt tegen de verborgen eenzaamheid in deze Corona-tijd.

Nog belangrijker, als het niet mogelijk is om in het echte leven contact te houden, houd dan telefonisch contact (video of gewoon) want dat is het maximaal mogelijke directe contact. En als het gaat om begroetingen in de echte wereld, als je elkaar tegenkomt in de supermarkt, dan moet ik denken aan de begroeting die we altijd doen in yoga. Je handpalmen tegen elkaar ter hoogte van je borst, je kijkt naar de ander, zegt Namasté en buigt je hoofd. Door te kijken is er daadwerkelijk contact en door namasté te zeggen geef je aan “ik herken jou, jij bent hetzelfde als ik, wij zijn één”. Een gebaar van groet en respect. Dat laatste kan in de huidige samenleving geen kwaad.
Ik hoop dat de Corona-tijd tot die tijd voorbij is, Namasté!
En zelfs als we elkaar weer mogen knuffelen en kussen, hoop ik dat dit idee met een groter bereik mag doorgaan dan alleen tijdens de yogales!

Subscribe to the newsletter of Yogi-San

Subscrbe to my newsletter to receive the latest news and updates from Yogi-San and learn more about yoga.

You have Successfully Subscribed!