Nederland verlaten, een nieuw leven in Spanje.

 

Mijn verhaal.

Jarenlang droomde ik van emigreren. In 2018 heb ik Nederland achter me gelaten om mijn droom te realiseren. Ik ging met mijn man naar Zuid-Spanje en we zijn daar een B&B begonnen. In onze B&B Casa del Patio zorgen we nu dagelijks voor onze gasten en genieten we van het goede Spaanse leven. Ik wil graag mijn verhaal met je delen over de weg naar zijn levensveranderende beslissing.

“Als er ergens een verhaal was over iemand die naar het buitenland was verhuisd, zou ik het lezen. Er is altijd iets in mij geweest dat Nederland wilde verlaten. Maar er waren zoveel dingen in Nederland, zoals de mensen van wie ik hield, dat weerhield me ervan het buitenlandse avontuur op te zoeken. Maar dat veranderde toen ik ouder werd. Het begon met de dood van mijn vader. Hij was pas 67. Altijd hard gewerkt en maar 2 jaar van zijn pensioen kunnen genieten.

Ik vond een partner niet belangrijk en leefde mijn leven goed alleen. Een relatie was dan ook altijd op de achtergrond gebleven. Toen mijn vader stierf, realiseerde ik me dat het leven te kort is om alleen te blijven. Zou de liefde van mijn leven ergens op deze aardbol rondzwerven? Ik schreef me in op een datingsite en daar vond ik mijn man Eduard. Na 9 maanden woonden we al samen. We hielden allebei van reizen en hadden allebei een passie voor Spanje. We reisden veel naar Spanje en hadden een geweldige tijd.

Naast die gedeelde passie probeerde ik mijn leven in Arnhem te achterhalen, waar ik nu samenwoonde met Eduard. Ik ging op zoek naar een yogaschool en vond er een op loopafstand.

Zo ik in aanraking met Bikram Yoga en al snel kocht ik een tien “rittenkaart” en daarna volgden er nog veel meer. Ik wil dat yoga 2-3 keer per week me om de stress van mijn transactie met veel kwijt te raken. Ik voel me fitter en meer ontspannen.

In 2015 is ook mijn moeder overleden. Ze was pas 69 jaar oud. Daarna moest ik samen met mijn zus ons ouderlijk huis opruimen en afscheid nemen van onze basis. Een zware periode. Op het moment dat alles werd opgeruimd en het huis te koop stond, kreeg ik smeergeld vanwege een blessure aan mijn si-gewricht. Hoewel ik niet alle oefeningen kon uitvoeren, yoga ook toen al op weg naar herstel. Lichamelijk maar ook geestelijk. Na deze gebeurtenissen volgend het even voordat ik weer plannen kon maken voor de toekomst. Het leven ging gewoon door. Ik had een leuke baan, maar mijn hart lag daar niet. Ik runde ooit een koffiebar met mijn zus. Zou ik terug willen naar de horeca? Na een tijdje begon ook het buitenlandse avontuur te kriebelen. Als mijn leven voorbij is, ben ik dan gelukkig met dit leven? Heb ik er alles uit gehaald wat ik wilde? Het antwoord was nee. “

Samen met mijn man fantaseerden we regelmatig over onze toekomst in Spanje. In de gebieden buiten de grote steden voelt het daar zo prettig door de rust, de zon en de frisse lucht. Het leven is minder gehaast en naar onze mening weten de Spanjaarden heel goed wat echt belangrijk is in het leven. Geen mooie auto of een groot huis, maar tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt. Tijdens vakanties keken we altijd naar de etalage van een makelaar om de huizenprijzen in de regio te zien. In de zomer van 2016 gingen we naar Andalusië, het zuiden van Spanje. Eduard wilde me deze regio laten zien. Ik was erg onder de indruk van de natuur, de rust en alle mooie historische steden. Ik begreep Eduard. Maar er meteen gaan wonen ging te snel. In het voorjaar van 2017 was de tijd blijkbaar rijp. “

“We zijn bij de B&B gaan kijken, alleen dat was niks. Een maand later hadden we een afspraak met een makelaar in de Lecin-vallei in Andalusië. De droom werd werkelijkheid! ” Hoe gaan we het doen? Gaan we een B&B opzetten of overnemen? Ga je in hetzelfde huis wonen of wil je een apart huis? We zouden allebei onze familie en vrienden veel minder zien en moeten daarom – zeker in het begin – van elkaar afhankelijk zijn. Door mijn gastvrijheidservaring weet ik dat je een stukje privacy inlevert wanneer een B&B of iets dergelijks begint. Je zorgt dagelijks voor je gasten. Daar moet u zich goed van bewust zijn. Een B&B is niet iets wat je er zomaar aan toevoegt, je brengt er veel tijd in door. “

Ik wilde absoluut geen scenario dat je ziet in tv-shows waarin mensen op avontuur gaan in het buitenland zonder voorbereiding of geld.” We hadden allebei de wens om ons eigen huis en een eigen ruimte te hebben waar we konden ontspannen. Ik wilde heel graag een leuke plek vinden in Andalusië. Het is ons gelukt, zo gaaf! Tussen juli 2017 en januari 2018 is al onze tijd besteed aan alle zaken die komen kijken bij het opzetten van een B&B in Spanje. Denk bijvoorbeeld aan het koopcontract, de hypotheek, de vergunning, promotiemateriaal en natuurlijk lessen om de taal te leren spreken. Sinds onze start hier in Spanje hebben we veel gasten mogen verwelkomen en dat vind ik erg leuk. Ik zal nooit meer teruggaan! “Dit is echt een droom die uitkomt!

“Het is fijn om te zien dat je gasten zich beter voelen als ze naar huis gaan dan toen ze aankwamen. Meer ontspannen en minder gestrest. Met mooie herinneringen aan de omgeving, een bezoek aan Granada en het heerlijke eten. En niet te vergeten met zonnevitaminen! “

Nadat we in april 2018 met de B&B begonnen en alles op rolletjes liep, werd het tijd om mijn grote wens om yogadocent te worden in vervulling te laten gaan. In januari 2019 heb ik een opleiding gevolgd voor Vinyasa yogaleraar bij Suryalila bij Villamartin hier in Andalusië.

Voor mij betekent yoga veel voor ontspanning. Ik vind het bijzonder dat je door oefeningen te doen ruimte creëert in je lichaam maar ook in je geest! Nu ik genoot van de rust en de zon hier in Pinos del Valle, wilde ik dit graag met anderen delen. Ik wens iedereen deze ervaring! Als yogadocent wil ik de boodschap meegeven dat je yoga voor jezelf doet. Het gaat er niet om hoe wendbaar je bent maar om de intentie waarmee je de asana’s uitvoert. Dat zorgt voor die bijzondere ervaring na een yogales!

Onze B&B is perfect om te wandelen in de bergen of om de Zuid-Spaanse kust te bezoeken. Nu kun je dit combineren met yogalessen op ons dakterras met uitzicht op de bergen. We bieden een aantal keer een lang yogaweekend aan waarbij alles draait om yoga, ontspanning en lekker eten. Maar je kunt ook kiezen voor een yogapakket dat elke dag kan beginnen en waarbij je in de ochtend een yogales hebt, maar de rest van de dag vrij in te vullen bent. Onze gasten kunnen tijdens hun verblijf bij ons ook een aparte yogales reserveren.

Alle informatie over de lessen, het arrangement en de yogaweek vind je op onze sites casa-del-patio.com en yogi-san.com. Hier kunt u ook uw vragen stellen of uw vakantie boeken.

Overweegt jij ook om te emigreren?

– Het spreken van de taal van het land is een van de belangrijkste dingen. Zorg er in ieder geval voor dat je de basis van de taal beheerst.
– Maak een afweging tussen dingen die je zelf wilt en kunt doen en wat je iemand voor je laat doen. Denk bijvoorbeeld aan het overdragen van uw kenteken als u uw      auto meeneemt uit uw eigen land. Het is een vrij ingewikkeld en tijdrovend proces. Je kunt die tijd ook aan iets anders besteden. Denk hierbij niet alleen aan de           mooie zomermaanden maar ook aan de winter en het dan in de omgeving erg rustig kan zijn. Voel jij je in die maanden ook thuis in je nieuwe omgeving?
– Hoeveel voel je je (in ons geval) een Spanjaard? Kun jij je Nederlandse gewoontes en gewoontes loslaten en de Spanjaarden omarmen?

Sandra Geerlings alias Yogi-San